Vodopad Jelovarnik zahvata jugoistočni deo teritorije Nacionalnog parka Kopaonik. Do vodopada se stiže lokalnim makadamskim putem Brzeće-Mramor-rudnik Zaplanina i od prevoja Mramor udaljen je oko 4,5 km. Na putu ka vodopadu prolazi se kroz selo Čelići, jedino selo na teritoriji nacionalnog parka, čije stanovništvo se bavi isključivo stočarstvom i voćarstvom. Od puta do vodopada vodi uređena staza, dugačka oko 150 m.

Vodopad Jelovarnik Formira se na Zaplaninskoj reci, koja izvire u podnožju Nebeskih stolica . Vodopad je kaskadnog tipa i u vreme velikih padavina se pretvara u jednu celinu, veliki vodopad dužine 82 metra. Voda je kristalno bistra i impozatntan je prizor uz zrake sunca koji se probijaju kroz gustu bukovu šumu.

Vodopad Jelovarnik je prirodni spomenik i strogo je zaštićen od svih aktivnosti. U ovom rezervatu razvila se najbujnija bukova šuma na Kopaoniku pa su pojedina stabla visoka 30-35 m i debela preko 1 m. Takođe, ovde se može videti planinski javor, glacijalni relikt i endemit Balkanskog poluostrva.

Download
Preuzmite ovu stazu

Fotografije sa ove pešačke staze