Narodno svetilište Kopaonika, čudotvorni izvor sakriven u vrletima Brzećke reke.

Metođe je prirodni rezervat u okviru NP Kopaonik , karakterističan je po šest fitocenoloških različitih smrčevih i bukovih zajednica kao i po velikom broju retkih i reliktnih biljnih vrsta.

Do Metođa se može stići u dva pravca, idući asfaltnim putem ka Brusu sve do kapije, odnosno ulaza u rezervat i dalje obeleženom stazom do svetilišta ili idući od centra naselja Konaci smučarskim stazama Karamana, Kneževih bara i Gvozdca stiže se pravo u rezervat do mostića gde se ubrzo dolazi do gejzira hladne vode, čiji mlaz dostiže visinu oko 5 metara. Dalje idući obeleženom stazom niz potok nailazi se na napušteno, srednjevekovno rudarsko okno iz koga teče pitka voda. Trećeg jula svake godine, počev o 1504.godine, slavi se kao rudarska kopaonička slava. Turci su 3.jula 1504.godine ( Sv. Metođije), naterali rudare da siđu u rudnik i da kopaju rudu. Nastalo je veliko nevreme sa gromovima koji su zapalili rudnik i tom prilikom su nastradali rudari.

Pored puta su predviđena mesta za odmor, klupe i stolovi gde možete uživati u pogledu i čistom vazduhu.

Prelazi se preko mostića na Brzećkoj reci i ulazi u gustu četinarsko- bukovu šumu odakle se za 20-25 minuta stiže do svetilišta.

Metođe je narodno svetilište koje je posećivao sveti Metodije, gde je meditirao i prepisivao svete knjige. Nepristupačnost ovog prostora unosi mir u svakog posetioca. Prostor je zapravo prostrana podkapina ispod stenovitog masiva od petnaestak metara visine. U samom uglu pećine izbija voda kojoj se pripisuju lekovita svojstva.

Download
Preuzmite ovu stazu

Fotografije sa ove pešačke staze