“Дан примирја” у знак сећања на страдале у Првом светском рату

Vesti - 16.07.2019

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су у француском граду Компијену силе Антанте потписале примирје са Немачком, чиме су окончана ратна дејства на западном фронту. Силама Антанте – Француској, Уједињеном Краљевству и Русији – као савезничка сила прикључила се Краљевина Србија и дала изузетан допринос укупној победи у Првом светску рату и сламању Аустроугарске монархије.

Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум. У Србији је овај празник први пут званично обележен 2012. године, на основу измена Закона о државним и другим празницима које је Скупштина Србије усвојила крајем 2011. године. Дан примирја данас се обележава широм земље, пригодним скуповима, одавањем поште личностима из тог периода наше историје и полагањем венаца на спомен-обележја посвећена Првом светском рату.

На Копаонику, у организацији ЈП “Национални парк Копаоник”, реконструисан је споменик и простор око споменика Ђачки гроб посвећен ратницима из Првог светског рата 1914-1918,  који Васкрс Србије животом платише.