5. ЈУН – СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Vesti - 23.02.2019

Светски дан заштите животне средине се обележава сваке године, 5. јуна, у више од сто земаља света. На овај дан, установљен још 1972. године, Уједињене Нације скрећу пажњу влада држава и најшире јавности на горућа питања заштите животне средине и потребу њиховог континуираног решавања.

Светски дан заштите животне средине, ове године одржава се под слоганом “Мисли. Једи. Сачувај.” (Think.Eat.Save).

Према подацима Светске организације за храну и пољопривреду при УН (ФАО), сваке године 1,3 милијарде тона хране пропадне и баци се. У исто време сваки седми становник планете гладује, а годишње умре од глади више од 20.000 деце млађе од пет година. Имајући у виду овај огроман дисбаланс у начину живота развијених и неразвијених, с једне стране, као и последице по животну средину, с друге стране, овогодишњи слоган “Мисли. Једи. Сачувај.” има за циљ да подстакне свест људи на размишљање о значају избора хране коју конзумирају, као и директног и индиректног утицаја тог њиховог избора на животну средину.

У преко 100 држава, на Светски дан заштите животне средине, организују се акције које имају за циљ промену еколошке свести влада, привреде и становништва у целини, у правцу одговорнијег понашања према свом окружењу. У овим акцијама, сваке године учествује више од пола милијарде људи. На овај начин скреће се пажња на последице појединих људских активности које угрожавају живот на планети, као што су загађивање ваздуха, вода, уништавање шума, нестанак великог броја врста и сл. У Србији ће током Светског дана заштите животне средине бити организоване бројне активности и манифестације којима се скреће пажња најшире јавности на значај и потребу очувања здраве животне околине.

ЈП НП “Копаоник”, 5.јун Светски дан заштите животне средине обележава низом активности и то: организовањем и спроводјењем акција чишћења, адекватном презентацијом о значају очувања природних вредности у просторијама Националног парка, спровођењем летње школе у природи за децу и организовањем пешачких тура.